Go to World Buildings Directory homepage
 

Project in Detail

Sainsbury Laboratory

Learning
Cambridge, United Kingdom
Stanton Williams, London, United Kingdom
2011
World Architecture Festival 2011 - Category Winner

View from the Botanic Garden 
. Hutfon + Crow 


The Sainsbury Laboratory Cambridge, an 11,000 sq.m. plant science research centre set in the University of Cambridge’s Botanic Garden, brings together world-leading scientists in a working environment of the highest quality. The design reconciles complex scientific requirements with the need for a piece of architecture that also responds to its landscape setting. It provides a collegial, stimulating environment for innovative research and collaboration. The building is situated within the private, ‘working’ part of the Garden, and houses research laboratories and their associated support areas. It also contains the University’s Herbarium, meeting rooms, an auditorium, social spaces, and upgraded ancillary areas for Botanic Garden staff, plus a new public café. The project was completed in December 2010.

Cambridge University Botanic Garden was conceived in 1831 by Charles Darwin’s guide and mentor, Professor Henslow, as a working research tool in which the diversity of plant species would be systematically ordered and catalogued. The Sainsbury Laboratory Cambridge develops Henslow’s agenda in seeking to advance understanding of how this diversity comes about. Its design was therefore shaped by the intention that the Laboratory’s architecture would express its integral relationship with the Garden beyond.

The building as a whole is rooted in its setting. There are two storeys visible above ground and a further subterranean level, partly in order to ensure efficient environmental control, but also to reduce the height of the building. The overall effect is strongly horizontal as a result. Solidity is implied by the use of bands of limestone and exposed insitu concrete, recalling geological strata and indeed the Darwinian idea of evolution over time as well as the permanence which one might expect of a major research centre. At the same time, however, permeability and connections – both real and visual – between the building and the Garden have been central to its conception.

The building’s identity is established externally by the way in which it is expressed and experienced as a series of interlinked yet distinct volumes of differing height grouped around three sides of a central courtyard, the fourth side of which is made up of trees planted by Henslow in the nineteenth century. The internal circulation and communal areas focus upon this central court, opening into it at ground level and onto a raised terrace above in order to provide immediate physical connections between the Laboratory and its surroundings.

Further visual connections are created by the careful use of glazing in the building. At ground level, extensive windows provide views of the courtyard and the Garden beyond, allowing these internal areas to be read as integral elements of the outdoor landscape. The first floor is also largely glazed. Its windows are screened by narrow vertical bands of stone that imbue the elevation with a regular consistency, behind which the pattern of fenestration could potentially be altered in response to future requirements.

The brief was for a highly sustainable building. The Sainsbury Laboratory is a highly energy efficient laboratory building which has been designed for a long life, with a robust structure and a high level of adaptability for future needs. Efficient heating, cooling and ventilation systems, together with high levels of insulation and air-tightness in the facades and roof have enabled the building to significantly exceed emission targets set in Building Regulations and the energy rating targets for laboratory buildings. The building was awarded a BREEAM rating of Excellent.

Technical aspects of the building’s sustainability are carefully integrated into the overall design rather than overtly expressed. Particular attention has been paid to maximising day lighting and to harvesting of rainwater for irrigation purposes. On site renewable energy is provided by 1000m2 of photovoltaic panels mounted on the roof of the laboratory, providing 10% of the building’s energy load.

Related to the conception of the building in terms of its landscape setting is the way that its internal areas are connected by a continuous route which recalls Darwin’s ‘thinking path’, a way to reconcile nature and thought through the activity of walking. Here the ‘thinking path’ functions as a space for reflection and debate. It is intended to promote encounters and interaction between the scientists working in the building, and between them and the landscape. With glazed windows facing the court on one side and internal windows offering glimpses of the laboratories on the other, it operates as a transitional zone between the top-lit working areas at the centre of the building and the Botanic Garden itself.

In this respect, the ‘path’ reinterprets the tradition of the Greek stoa, the monastic cloister, and the collegiate court, all of which were intended to some extent as semi-outdoor spaces for contemplation and meetings. As a result, past, present, and future are connected. The work of the laboratories will seek to understand the plant diversity that is glorified by the arrangement of the historic Botanic Garden in which it is set and which, though pleasant to visit, continues to function as a working space devoted to groundbreaking research.

Lead Architect »

Stanton Williams
London
United Kingdom
 

Professional Credits »

Architect
Mr Alan Stanton
Stanton Williams
United Kingdom
020 7880 6400
a.stanton@stantonwilliams.com

Client / Developer
Mr Michael Bienias
University of Cambridge
United Kingdom
01223 337 770
mb242@admin.cam.ac.uk

Cost Consultant
Mr Martin Cash
Gardiner & Theobald
United Kingdom
020 7209 3000
m.cash@gardiner.com

Environmental Engineer
Mr Guy Channer
Arup
United Kingdom
020 7636 1531
guy.channer@arup.com

Funder
Mr Stuart Johnson
The Gatsby Charitable Foundation
United Kingdom
020 7209 9099
mail@sahohnson.com

Landscape Architect
Mr Christopher Bradley-Hole
Christopher Bradley-Hole Landscape
United Kingdom
020 8939 1749
info@bhsla.co.uk

Landscape Architect
Ms Brita von Schoenaich
Schoenaich Landscape Architects
United Kingdom
020 8939 1749
b.schoenaich@bhsla.co.uk

Main Contractor
Ms Louisa Finlay
Kier Regional
United Kingdom
01767 640 111
louisa.finlay@kier.co.uk

Project Manager
Mr Henry Martin
Hannah Reed
United Kingdom
01223 882 000
h.martin@hannahreed.co.uk

Structural Engineer
Mr Albert Williamson-Taylor
Adams Kara Taylor
United Kingdom
020 7250 7777
awt@akt-uk.com