Go to World Buildings Directory homepage
 

Project in Detail

Maggie's Centre London

Health, Landscape
London, United Kingdom
Rogers Stirk Harbour + Partners, London, United Kingdom
2009
World Architecture Festival 2009 - Shortlisted

Approach to the Maggie's Centre, through the garde 
Richard Bryant - arcaid.co.uk 


Maggie’s Centres offer support for people affected by cancer at any stage, whether patients, family members or friends. Their work is in complete support of conventional medical treatment.
Maggie’s Centre London, at Charing Cross Hospital in Hammersmith, is sited as a prominent ‘bookend’ to the hospital’s principal street frontage. It is conceived as a non-institutional building, an ‘open house’ of 370 m2, arranged over one-and –a-half floors. It is a structure which is both flexible and adaptable.
The entrance is approached from within the hospital grounds - a path leads to the centre between existing mature plane trees underplanted with hardy, decorative groundcover, culminating in a public courtyard surrounded by white flowered Magnolia Loebneri Merrill in spring. The entrance corridor is planted with rustling evergreen bamboos and a series of bespoke sculptures commissioned from ceramic artist, Hannah Bennett, provide punctuation and objects for contemplation.
The building is made up of five components: a wall that wraps around four sides, providing protection from its exposed location; a kitchen, forming the heart of the internal space and allowing visitors to meet over a cup of tea or coffee and engage with one another in an informal setting; annexes off the main space, conceived as sitting rooms for people to talk, discuss, sit and relax; small courtyards and gardens formed between the annexes and the wall to create useable, protected, external rooms and a ‘floating’ roof that oversails the outer wall, signalling the building from the street.
Landscaping is a fundamental component of any Maggie’s Centre. Here, its purpose is to integrate the standalone building into the hospital site, while also creating a distinct and therapeutic environment around and within the building, so adding to its healing potential. The spaces are lushly planted and are designed to complement the process of restoration the centre aims to encourage among users.
The three key external garden areas – the northern, eastern and southern winter gardens – are effectively treated as extensions of the internal areas, even though they are open to the elements. Seen only from within the building, these inner courtyards are planted with exotic architectural plants to provide year round interest. A horticultural occupational therapist works with users of the centre on the maintenance of the gardens as part of their therapeutic activity.
High quality acoustics are key to creating an attractive environment for staff and visitors alike. High external walls protect the inner space from the relentless daytime noise and visual distractions of Fulham Palace Road both on the ground and mezzanine levels. The design allows people using the Centre to be aware of life going on around them while still maintaining their personal privacy. A massed woodland of pink-stemmed birch (Betula Albosinesis Septentrionalis) wraps around the whole building creating a graphic streetscape against the rust red walls and adding to the shielding effect from the main road.
In time the birches will also provide a green backdrop for the open mezzanine level of office spaces and roof terraces. These have wooden decking, benches and planters planted with aromatic Mediterranean herbs to be used in the kitchen. This level creates space where staff can work but still continue to be in contact with visitors below.
The building is naturally ventilated (using cross ventilation) and each room opens onto an internal garden space. All timber used in the design is from sustainable sources and rainwater – collected from the roof – is stored and reused for the irrigation of the landscaped areas. The glass façades are shaded from solar gain and the building’s high level of insulation greatly reduces heat loss from within.

Lead Architect »

Rogers Stirk Harbour + Partners
London
United Kingdom
 

Professional Credits »

Access Consultant
Vin Goodwin
United Kingdom

Approved Inspectors
Butler & Young Group
United Kingdom

Fire Consultant
Warrington Fire Consultants
United Kingdom

Landscape Architect
Mr Huw Morgan
Dan Pearson Studio
United Kingdom
+44 20 7924 2518
huw@danpearsonstudio.com

Lighting Consultant
Speirs and Major Associates
United Kingdom

Main Contractor
ROK
United Kingdom

Planning Supervisor
TPS Schal Ltd
United Kingdom

Quantity Surveyors
Turner & Townsend
United Kingdom

Services Engineers
Arup
United Kingdom

Specification Writers
Davis Langdon Schumann Smith
United Kingdom

Structural Engineer
Arup
United Kingdom