Go to World Buildings Directory homepage
 

Project in Detail

Malama Learning Center

Future Projects - Education
Kapolei, United States of America
Eight Inc., Singapore, Singapore, Republic of
2009
World Architecture Festival 2009 - Category Winner

Malama_Aerial 


Overview:
The design for the new Malama Learning Center consists of a place where students and visitors alike learn about the conservation, herritage, and traditions of Hawai'i. In Hawaiian, the world "Malama" means "to care for" or "to protect", and the design created exemplifies just that.

Sustainable Design:
Every aspect of the building's design has been carefully considered with these goals in mind, and responds to a particular set of needs, programs, and it's connection with the land - the light and air qualities of the place. The design objective is to achieve an integral relationship with the 'aina (land). And responds directly to West Oahu's environmental conditions, and is built with natural materials relying on renewable local resources, such as the sun, wind, recyclable water, and other materials for its support.

When completed, the Center will become a living, evolving facility, providing a gathering place, a magnet for the performing and visual arts, and a place where learning and direct experience are inseparable. The land is a constant reference in the Center, a natural and holistic platform for the culture, arts, sciences, and technology of the place. Its goal is to become a cultural model for a connection between nature and the man-made environment.

Program:
The multi-use structure is an efficient, sustainable solution to a complex combination of requirements: educational institution, nature-conservancy study center, art center, dance studio, outdoor-indoor performance theater, and community center. Our objective
with this design is to embody Hawaiian culture in a structure that is harmonious with its environment while actively supporting and promoting necessary topics like sustainability, education, and community involvement.

Central Ideas:
• The site orientation allows for natural cooling by the trade winds.
• The spacing and scale of structures limits direct solar gain, casts shade, and allows for reflected light to be used effectively.
• Certified lumber and recycled content materials will be utilized.
• Green roofs help to mitigate solar gain, control stormwater runoff and provide a planting medium for the Native Plant Nursery.
• Vertical louvers on the exterior help control direct solar exposure for the interior spaces and allow for filtered, indirect natural daylighting.
• A photovoltaic system is integrated into the shadehouse portion of the building.
• A gray-water irrigation system will be employed.
• The mechanical systems are designed according to the needs of zones defined by the type of use. Those areas requiring less intensive environmental controls are
clustered, as are those with a higher demand. The goal is to create passive systems wherever possible.

 

Lead Architect

Eight Inc.
Singapore
Singapore, Republic of