Go to World Buildings Directory homepage
 

Project in Detail

Digby Road

Future Projects - Residential
London, United Kingdom
Stephen Davy Peter Smith Architects, London, United Kingdom
2009
World Architecture Festival 2009 - Category Commendation

View from corner of Digby Road and Berger Road 


Brief planning history:
2005 March, Planning application submitted by others.
2005 July, Planning application submitted by others refused consent.
2008 December, Planning application submitted for SDPSA current scheme.
2009 March, Planning consent granted.

Digby Road is a new-build residential project of 98no 100% affordable residential units (10% disabled units). The dwelling mix comprises 34 1-beds, 16 2-beds, 33 3-beds, 14 4-beds. The tenure mix is 53% social rented and 44% intermediate housing. It includes commercial space (64m2) on the ground floor, and 3 parking spaces. it has an anticipated construction cost is £14.9 million.

Context. This disused site, previously terraced housing, then tennis courts, has been derelict for some time. The triangular site borders a park (providing visual amenity), railway line (raising noise and vibration challenges); and sits between employment and residential uses. The project frames the critical view from Homerton Overground Station, two stops away from the Olympic Site.

Response to site. The scheme takes its form from the triangular shaped site. The accommodation is located on the two northern edges of the triangle, allowing the building to open up to the south. The accommodation rises from 5 storeys near the park, to a 14 storey tower next to the station.

External Appearance. The undulating form of the roof and façade was partly inspired by the angled nature of the site and the roofscape of industrial buildings within this area of east London. The terracotta cladding creates a graduating, playful exterior to the building accentuating the ‘folds’ in the façade, fibre cement cladding is proposed for the balconies to introduce layering to the facade. A continuous garden roof to the development provides valuable resident amenity space. Incorporated into this is a vertical green walling system, which promotes the green agenda within the building to passers-by.

Orientation and aspect. Most of the units are double-aspect. Living/dining areas are positioned to enjoy the best views. Bedrooms face an internal courtyard which is a quieter area. Units at the north of the site are dual-aspect duplexes which respond to the elevated railway adjacent. These units are south facing, and being two storey, reduce the impact of the railway at ground floor units. The angles are carefully considered to avoid overlooking between the residential units.

Sustainability. The 6th floor roof level is a green roof that will provide habitat for native flora and fauna, and will serve as amenity space for the residents of the development. A range of evergreen climbing species will be used on two green walls which are an integral part of the building facade and massing. Where possible, irrigation needs will be met by recycled rain water.

Renewable energy. To achieve the 20% renewable energy target, as well as 25% improvement over Part L1A for Code Level 3 purposes, a biomass boiler in a community heating scheme is proposed. Two boilers are required in order to switch off one of them during the summer season.

Description of private/public outdoor space: The proposal provides 1194sqm of high quality usable amenity space. At ground floor is semi-public amenity for local residents. Communal resident amenity is located on at sixth floor level, a flat timber-decked footpath that cuts through sloped green roofs; incorporated in this area is a level children’s plays space. Each ground floor duplex unit has a private garden, and each upper floor unit has a private balcony.


Car Parking and Travel. Transport links are excellent as the site sits on a transport corridor and is very well served by local buses. A city car club encourages car sharing for residents and discourages private car ownership. A Green Travel Plan was prepared for the residents and cycle storage has been provided at various locations throughout the scheme.

Creating Safe Environments. This scheme was developed in close liaison with the Secured By Design officer. This ensured aspects of resident security were considered from the outset. This redevelopment will serve to revitalise the streetscape with a vibrant mix of uses ensuring the building is used around the clock and is thus well surveilled.

The scheme has been designed to DDA, Lifetime Homes and revised Part M Standards. The scheme is fully accessible to wheelchair users and 10% of units are designed to full wheelchair housing standards. It achieves a Building for Life score of 20/20 and has been shortlisted for a Housing Design Award 2009.

Lead Architect »

Stephen Davy Peter Smith Architects
London
United Kingdom
 

Professional Credits »

Client / Developer
Mr Garry Simpson
Turnhold Properties
United Kingdom
020 8446 6700
garry@turnhold.com

Landscape Architect
Ms Hilary Beecroft
Schoenaich Landscape Architects
United Kingdom
020-8948 4445
hilary.beecroft@schoenaich.co.uk

Structural Engineer
Mr Harry Mourdjis
Ellis and Moore
United Kingdom
020-7281 4821
harry.mourdjis@ellisandmoore.com