Go to World Buildings Directory homepage
 

Project in Detail

La Cisnera Community Centre

Civic and community
Arico, Spain
GPY Arquitectos, Santa Cruz de Tenerife, Spain
2009
World Architecture Festival 2009 - Category Commendation

Entrance View 
Joaquín Ponce de León 


La Cisnera is a small, rural settlement that has grown up along a roadside in the upper reaches of the town of Arico, located in the south-east of the Island of Tenerife.

The new Community Centre relates to its surroundings, with the main entrance placed at the level of the town's main square, alongside the Chapel of San José Obrero, and the line of the rooftop extending along the road at an inverse angle until it merges with that of the enclosure wall.

The building is meant to be seen as an extension of the urban public space, and offers a sheltered environment for the town square, onto which it opens. The intention was to offer a flexible delimitation of the spaces outlined in the brief, using mobile partition walls to allow for a free, modular configuration of the space for different uses and activities, thereby ensuring its integration as a singular meeting space and its extension outward to the square.

This configuration, which allows for an intense, varied use of the space, is what lends the new centre its character as a public place, fostering the use of the urban space around the chapel and square as a meeting point and place for social interaction, while maintaining the small chapel as a unique element, an essential part of the whole.

The building has been constructed by means of a dialogue between two skins; a continuous, abstract, exterior wrapping in white and a warm, interior wrapping made of wood.

The building's exterior wrapping folds at times to allow access to the centre and frame the view of the surrounding landscape from the square, and vice versa. It has been finished with a continuous, manually-applied coating of rough plaster using the local volcanic aggregate ("jable"). The micro-alveolic nature of this aggregate offers a high degree of insulation from the heat, and the light colour of the finish dissipates the sun’s intense rays.
The interior wooden skin unfolds into multiple configurations, allowing for an optimal use of the inner space – as a covered square, screening room, common room, games room, etc.
The space between the two skins, of variable thickness, houses the fixed installations (computer lab, washrooms, pantry) and the storage rooms.

The orientation of the main entrance and the window frame defining the building's edge blocks the entry of direct sunlight into the main room, making it luminous and cool - a shady, protected place on the square.

Lead Architect »

GPY Arquitectos
Santa Cruz de Tenerife
Spain
 

Professional Credits »

Architect
Mr Juan Antonio González Pérez
gpy arquitectos
Spain
+34922244575
jgonzalez@gpyarquitectos.com

Architect
Mr Urbano Yanes Tuña
gpy arquitectos
Spain
+34 922244575
uyanes@gpyarquitectos.com